Om heilpraktik
Arbejdsområde og -metoder
Heilen er det tyske ord for ”at helbrede”. Heilpraktik er et behandlingshåndværk, sammensat af flere udvalgte metoder, som bygger på at regulere og balancere et menneskes egne selvhelbredende kræfter. Heilpraktikeren behandler hver person individuelt, og ser på det hele menneske – ikke kun sygdommen.
Heilpraktikeren er en almen praktiserende naturmediciner med specialviden i
almen naturmedicin. På baggrund af sygehistorie og analyse i klinikken sammensætter heilpraktikeren en individuel behandlingsplan. Denne plan kan fx inkludere livsstilsændringer (bl.a. ernæring, bevægelse og tankemønstre), forskellige former for naturmedicin (homøopati, urteterapi, vitaminer, mineraler og andre tilskud) samt fysiske behandlinger med fx øreakupunktur, sugekopterapi, lymfedrænage, zoneterapi m.m.
Behandlingsmetoderne virker med forskellig ”styrke” i kroppen. Derfor er det vigtigt, at både du og heilpraktikeren er særligt opmærksomme i forbindelse med fx graviditet, behandling af mindre børn og ved andre særlige forhold eller sygdomme, som kan øge kroppens følsomhed over for behandlingen. Sørg for at fortælle heilpraktikeren om særlige forhold (fx allergier, graviditet, medicinkrævende sygdom, etc.), som du mener kan have indflydelse på dit behandlingsforløb.
En variant af heilpraktikken udøves af antroposofiske heilpraktikere, som arbejder ud fra Rudolf Steiners impuls. I antroposofisk heilpraktik ses mennesket både som et fysisk, følelsesmæssigt og åndeligt væsen, og alle aspekter indgår i behandlingen. Der arbejdes ud fra en antroposofisk organlære og sygdomsforståelse . En antroposofisk heilpraktiker behandler typisk med samtaleterapi ud fra den antroposofiske psykoterapi og med antroposofisk homøopatisk medicin, som er medicin fremstillet ud fra Rudolf Steiners anvisninger.
Historie
Heilpraktikerens naturlægekunst er vokset ud af folkemedicinen og arbejder i dag ud fra klassiske europæiske traditioner, som kombinerer en bred vifte af analyse- og behandlingsmetoder.
I Tyskland blev heilpraktik i 1936 statsanerkendt som frit erhverv, i 1939 blev heilpraktikerloven vedtaget, og i 1954 blev heilpraktik en del af den tyske sygesikring. I dag kan man læse til bachelor i heilpraktik på bl.a. flere tyske faghøjskoler.
Den antroposofiske heilpraktik er baseret på en medicinsk og behandlingsfaglig viden, som især stammer fra antroposofiske hospitaler og behandlingstilbud i Tyskland og Schweiz. Antroposofiske læger forsker i evidens for, hvordan den antroposofiske medicin og behandlingsmetoder virker. Forskningsresultater publiceres bl.a. i magasinet ”Der Merkurstab”
– se www.merkurstab.de.
Uddannelse
Heilpraktikerskolen i Silkeborg
FNMs heilpraktikere
Karina Olsen
Naturopat (RAB)
Heilpraktiker
Helsingørsgade 7, 2. sal,
3400 Hillerød
Tlf: 22177628
karina.hilleroed@gmail.com
hillerødheilpraktik.dk
Kirsten Steinig
Klassisk Homøopat (RAB)
Heilpraktiker
Sandgade 11 st th,
3700 Rønne
og
Behandlerkollektivet
Holger Danskes vej 3 B,
2000 Frederiksberg C
Tlf: 20 96 74 14
homeopati@steinig.dk
www.steinig.dk
Esther Faaborg Liboriussen
Naturopat (RAB)
Heilpraktiker
Hammervej 4, Hammer,
7160 Tørring
Tlf: 26 74 14 23
esther@polyholistica.dk
www.polyholistica.dk
Mie Thorsen
Naturopat (RAB)
Sygeplejer
Heilpraktiker
Reiki healer
Kirkevej 6,
7560 Hjerm
Tlf: 51 15 05 13
klinikthorsen@outlook.com
www.klinikthorsen.dk